Vaarbewijs

Meld je aan voor een cursus vaarbewijs I en/of II zodat je dit jaar heerlijk kunt gaan varen!

Wegens gezondheidsredenen van Frans, onze instructeur voor het vaarbewijs, kan de cursus voorlopig geen doorgang kan vinden. Onze excuses voor het ongemak.

Cursus vaarbewijs

De cursus wordt gegeven in kleine groepen door een zeer ervaren (voormalig) registerloods, met 25 jaar ervaring als loods Rotterdam/Rijnmond. De cursus omvat 5 lessen van 2 uur en een examentraining van 2 uur! De lessen en de examentraining worden gegeven op de dinsdagavond en woensdagavond. Cursustijden zijn van 19.00 uur tot 21.00 uur.

Ook al valt u niet onder de vaarbewijsplicht is het aan te raden om de cursus vaarbewijs 1 te volgen. Het is belangrijk om op het water over voldoende basiskennis van vaarregels en veiligheidsmaatregelen te beschikken. Met een vaarbewijs op zak, zul je ervaren dat je met een heel rustig gevoel het schip hanteert. Tijdens de cursus worden er veel praktische tips gegeven.

Klein- of groot vaarbewijs?

Het klein vaarbewijs is bedoeld voor de pleziervaart. Is het schip kleiner dan 25 meter, dan kun je met dit vaarbewijs prima uit de voeten. Mensen die voor hun beroep moeten varen, dienen meestal in het bezit te zijn van een groot vaarbewijs.

  • Vaar je enkel in de binnenwateren, dan is een vaarbewijs 1 voldoende. Wil je op ruim water varen, dan heb je vaarbewijs 2 nodig.
  • De grens is 15 meter en/of 20 km per uur kunnen varen. Heb je een boot van 14,95 die net geen 20 km/uur kan varen mag je heel Nederland doorkruisen, inclusief het IJsselmeer en Waddenzee!

Klein vaarbewijs 1

Voor het varen op rivieren, kanalen en meren, met uitzondering van de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer (incl. Markermeer en IJmeer), de Waddenzee, de Eems en de Dollard.

Klein vaarbewijs aanvullend (2)

Voor het varen op alle binnenwateren, dus inclusief de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer (incl. Markermeer en IJmeer), de Waddenzee, de Eems en de Dollard.

Voor het bevaren van de Noordzee is geen Vaarbewijs vereist, voor het bevaren van de zeehavens is Klein Vaarbewijs 2 wel vereist.

Prijzen