Rijangst
Rijangst in het verkeer kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kan het zijn dat je al jaren beschikt over een rijbewijs maar na het behalen ervan nooit – of zeer weinig – hebt gereden. Daardoor kan de onzekerheid toeslaan op het moment dat je achter het stuur plaatsneemt of als passagier meerijdt.
Oorzaken rijangst
Misschien rij je weinig kilometers en durf je opeens niet meer in te voegen op de autosnelweg, of begin je te transpireren als je door een tunnel moet rijden of een vrachtauto wilt inhalen?
De oorzaak van dit vervelende gevoel kan o.a. zijn ontstaan door een negatieve rijervaring, maar ook andere oorzaken, zoals (te) weinig zelfvertrouwen of een verandering in je persoonlijke situatie, kunnen aanleiding geven tot rijproblemen.
De aanleiding tot rijangst is vaak verschillend, maar de daarbij voorkomende lichamelijke en psychische gevolgen zijn veelal hetzelfde: transpireren, trillen, hartkloppingen, hoofdpijn, hyperventilatie, verkrampte spieren, slapeloosheid en emotionele uitbarstingen zijn een aantal reacties die kunnen optreden. Op het moment dat één of meerdere symptomen je overvallen, kun je de greep op de situatie kwijt raken en de controle verliezen.
Last van rijangst?
Heb je last van rijangst? Weet dat je niet alleen staat. In Nederland kampen ruim 1 miljoen rijbewijsbezitters met verkeersangst of rijangst, waardoor ze alleen nog in een voor hen bekende omgeving rijden of soms helemaal niet meer aan het verkeer deelnemen.
Onze rij-instructeur kan u begeleiden zodat u weer met plezier deel kunt nemen aan het verkeer op de weg.